oxigen_logo

A rák újfajta megközelítése

A 21. század legnagyobb halálozási aránnyal rendelkező civilizációs betegsége a rák. Minden 4. ember rákban hal meg Európában, férfiak főként tüdőrákban, míg a nők mellrákban. Magyarország vezeti az EU halálozási statisztikáit a 100 ezer főre jutó halottak számát tekintve. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel! Hogyan tud mégis kialakulni egy ilyen súlyos probléma? Ha pedig már kialakult, van rá megoldás?

rakdiagram

A rák nem egyetlen betegség, mint inkább egy gyűjtőfogalom több száz daganatos betegségre, melyek hasonlóképpen működnek. Megkülönböztetünk jó- és rosszindulatú daganatokat. Az utóbbiak esetében az érintett sejtek ellenőrizetlen szaporodásba kezdenek – károsítva ezzel a környező egészséges szöveteket -, egyes esetekben pedig közeli vagy távoli áttéteket is létrehoznak a szervezet különféle pontjain. A jóindulatú daganatok ezzel szemben nem adnak áttéteket és nem hatolnak be a környező szövetekbe sem.

A rák kezelése napjainkban főként kemoterápiával történik, amelynek hatásai nem túl kedvezőek, még ha sikeresnek is mondhatók bizonyos betegek esetében. A kemoterápia nem csak a rákos, de az egészséges sejteket is pusztítja, ezért gyengül le annyira a kezelés alatt állók szervezete. Lényegében az összes kemoterápiás szer károsítja az immunrendszert, leginkább azzal, hogy a csontvelőben meggátolják a normális vérképzést. A kemoterápiás kezelések (és a sugárkezelés) késői mellékhatásaként a betegekben megjelenhetnek újabb daganatok. Ez azzal magyarázható, hogy a citotoxikus szerek jó része úgy pusztítja el a tumorsejteket, hogy DNS károsodásokat idéz elő, azonban ez a hatásuk nem korlátozódik a rosszindulatú sejtekre. Éppen ezért a kezelések alatt létrejöhetnek olyan DNS hibák is, melyek később maguk is daganatok kialakulását segítik elő.

A rák kialakulását segítő tényezők közül ma már több is ismert:

  • Dohányzás
  • Alkoholfogyasztás
  • Vírusok
  • Mutáció (hibás gének)
  • Helytelen étkezési szokások pl. vöröshúsok és feldolgozott ételek rákkeltőnek lettek minősítve a WHO által
  • Mozgásszegény életmód, elhízás

A kockázatot növelő tényezők alapján a rák egy életmód betegségnek tűnik, amit genetikai hajlam is befolyásolhat. Azonban ezek csupán segítik a rák kialakulását, de nem magyarázzák meg a pontos kiváltó okot. Mi lehet a rák (daganat) kialakulásának elsődleges oka? Az a helyzet, hogy a mai orvostudomány szerint lehetetlen bármely rák valódi, eredeti okát teljes bizonyossággal megállapítani. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyesek ne próbálták volna megfejteni a rák kialakulása körüli összefüggéseket.

Dr. Otto Warburg (1883-1970) biokémikus, a sejt anyagcsere egyik legkiválóbb szakértője, Németországban végezte munkásságát. Kísérleteit hússzor, vagy akár százszor is megismételte, mielőtt publikálta volna eredményeit. A sejtlégzést kutatta, és ezen a téren elért kiemelkedő munkájáért kapta meg a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat 1931-ben.

Megfigyelte, hogy az egészséges és rákos sejtek anyagcseréje között az a legfontosabb különbség, hogy míg az egészséges sejtek az oxigén belégzésével nyerik az energiájukat, addig a tumorsejtek oxigén nélkül, a cukor erjesztésével (fermentációjával) termelik az energiájukat. Ennek alapján Warburg úgy gondolta, hogy a rák elsődleges oka az anyagcsere megváltozása.

Dr. Warburg a Nobel-díjasok 1966-os éves találkozóján ezt mondta:

Néhány szóban így foglalható össze, hogy mi a rák elsődleges oka: A normális emberi sejtekben az oxigénigényes légzést, a cukor oxigénhiányos körülmények közötti erjedése helyettesíti. Minden normális sejt az oxigén belégzésével elégíti ki az energiaszükségletét, míg a rákos sejtek nagy részben a cukor erjesztésével elégítik ki energiaigényüket. Így, minden normális sejt biológiailag kizárólag oxigénigényes, míg a rákos szövet sejtjei nem. A fizika és a kémia álláspontja szerint az egészséges és a rákos sejtek között a különbség olyan jelentős, hogy alig lehetne ennél nagyobb különbséget felfedezni. A rákos sejtekben a növényi és állati energiaforrást jelentő oxigén helyét átveszi a legalacsonyabb rendű életformák energiatermelő reakciója, a szőlőcukor erjedése (glükóz fermentációja).

A rákos sejtek eredete című művében ezt írja:

A rákos sejtek a normális testi sejtekből jönnek létre két fázisban. Az első fázis a légzés visszafordíthatatlan sérülése. Ahogy a pestisnek is számos távoli oka van – forróság, rovarok, patkányok – de csak egy közös ok van: a pestis bacilus, ugyanígy a ráknak is nagyon sok távoli oka van – kátrány, sugárzások, arzén, nyomás, uretán – de csak egy közös oka van, amibe a rák összes többi oka beleolvad: a légzés visszafordíthatatlan sérülése.

Dr. Otto Wartburg, M.D. A rákos sejtek eredete: Tudomány – 1956

A sejtjeink cukrot használnak energiaforrásként, ezért mondhatjuk, hogy cukor az „üzemanyaguk”. Az emésztés során szénhidrátok egyszerű cukorrá bomlanak le. Ez a cukor (glukóz) elraktározódik a sejtekben, és amikor a sejteknek energiára van szükségük pl. az osztódáshoz, hőtermeléshez, stb. Ilyenkor a tárolt glukóz az oxigén jelenlétében elég, és energia (ATP) keletkezik. És mi történik oxigén-hiány esetén? Ha sejt szinten oxigén-hiány lép fel, akkor nem mennek végbe az életfolyamatok és a sejt meghal.

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis mit eredményez a sejtekben a szegényes oxigén ellátás? Dr. Wartburg kimutatta, hogy a szegényes oxigén ellátás is károsítja a sejteket. Ugyanis, amikor a sejtek nem kapják meg a megfelelő mennyiségű oxigént, akkor a sejtekben lévő cukor (glukóz) erjedni kezd, és az így keletkezett energiát a sejtek az életfolyamataikhoz használják fel.

A cukor erjedése felborítja a sejt normális anyagcseréjét, mivel az erjedési folyamatban keletkező melléktermékek újabb toxinokat (mérgeket) termelnek, amelyek beszivárognak a véráramba, és további sejtkárosodást okoznak. Ezenkívül elnyomják az immunrendszert, mert a normális működését akadályozzák. A károsodott sejtek elkezdenek osztódni, és többé nem működnek rendeltetésük szerint, és nem segítik a szervezetet különböző anyagcsere funkciójában. Ezek a beteg sejtek lehetnek rosszindulatúak vagy jóindulatúak, és lecsapolják a szervezet tápanyagellátását és gyors kontroll nélküli növekedésnek indulnak. Ezeket a sejtcsoportokat „tumorok”-nak nevezzük, a sejteket pedig „rákosak”-nak.

Dr. Wartburg kutatási eredményei alapján a következő lényeges dolgot hangsúlyozza: Megfelelő oxigén ellátás nélkül, nem tud megfelelő módon funkcionálni a szervezetünk.

A nagy mennyiségű és folyamatos oxigén-ellátás az alapja az immunrendszer egészséges működésének, valamint az összes testi funkció működésének. Az egészségügyi szakértők közül sokan állítják, hogy a testet megtámadó pusztító betegségek alapvető oka, oxigén-ellátás hiánya, pontosabban a folyamatos és megfelelő mennyiségű oxigén-ellátás hiánya. Csökkentsük az oxigén-ellátást, és leáll az energia-termelés.

A kutatási eredmények azt igazolják, hogy az oxigén valóban elpusztítja a rákos sejteket. Egy új, a Washingtoni Egyetem (Seattle) kutatói részéről készített tanulmány támogatja a Dr. Wartburg által több mint 50 éve megfogalmazott következtetéseket: a rák nem képes fejlődni oxigénben gazdag környezetben.

Egy tiszta oxigénben gazdag környezet a normál légnyomás három és félszeresén jelentősen hozzájárul egy természetes vegyület hatékonyságához, amiről már kiderült, hogy megöli a rákos sejteket. Ez a természetes vegyület az artemisin. A Washingtoni Egyetem és Washington

Állami Egyetem kutatói nem régen beszámoltak be róla az Anticancer Research folyóiratban… Az új vizsgálatban, az „artemisin”-t vagy a magas nyomású oxigént alkalmazták emberi leukémiás sejtkultúrákra, és 15%-kal csökkentették a rákos sejtek szaporodását, növekedését. Amikor kombinációban használták őket 38%-kal csökkentették a sejtnövekedést, azaz 50%-kal növelték az artemisin hatékonyságát.

Stephen R. Krauss, PH.D: Oxigénvitamin

Dr. Stephen Levine és Dr. Parris M. Kidd elismert molekuláris biológusok kutatása szerint az evési, ivási, és mozgási szokásaink megrabolják a szervezetünket az értékes oxigéntől. Ennek fényében érthetjük meg, hogy miért olyan fontos az egészséges életmód minden betegség megelőzésében, beleértve a rákot is.

A rák sokak számára egy félelmetes, halálos és legyőzhetetlen betegségnek számít. Azonban a daganatos betegségek újfajta (oxigénhiányos) megközelítése nemcsak a probléma valódi okára világít rá, hanem egy kézzelfogható tudományos és egyszerű megoldást is kínál mellékhatások nélkül! A rák oxigénterápia és személyre szabott életmód tanácsok követése mellett igenis leküzdhető!

Amerikai tapasztalat:

1997 márciusában megállapították, hogy mindkét tüdőm rákos. Azt mondták, hogy a műtét az egyetlen megoldás, mert sem a kemoterápia, sem pedig a besugárzás nem megoldás a gyenge egészségi állapotom miatt. Volt némi emphysémám is és a szívemben az egyik fő artéria is eltömődött, és nem voltak biztosak benne, hogy túlélem a műtétet. Ha nem teszek semmit, nem élek tovább hat hónapnál, legfeljebb egy évnél. Azt mondtam, hogy ha meg fogok halni, egészben szeretnék meghalni. Augusztusban elmentem horgászni Kanadába két fiammal és legfiatalabb unokámmal. Miközben ott ültünk és beszélgetünk az egyik este, hirtelen előre buktam,elakadt a lélegzetem, és megállt a szívem. Legfiatalabb fiam adott nekem CPR-t, miközben a legidősebb ment, hogy hívja a mentőket. Unokám Casey imádkozott. A kórházban megállapították, hogy nagyon alacsony a kálium szintem, 2.5. Intravénásan 30 órán keresztül káliumot adtak. Miután elhagytam a kórházat nagyon gyenge voltam és dülöngéltem. Egy hónapig botot használtam. Egy napon, amikor találkoztam hátgerinc masszőrömmel, elmondta nekem, hogy olvasott egy cikket, és az első személy, akire gondolt, én voltam. Megkérdeztem tőle, hogy mi volt az. Azt mondta a stabilizált oxigén. Felkerestem néhány egészséges ételeket árusító boltot és senki sem hallott róla. Végül a masszőröm szerzett egyet, és éppen ott voltam, amikor megjött. Három nappal azután, hogy elkezdtem szedni a stabilizált oxigént, eldobtam a botot. Novemberben Arizonába mentünk a parkunkba és vettem egy biciklit. Senki sem gondolt arra, hogy visszajövök. Most mindennap eljön valaki az ajtónkhoz, hogy lássa, hogyan nézek, mit csinálok, és akar ebből a stabilizált oxigénből. Naponta 3-4-szer beveszek 30 cseppet. Gyógyszert egyáltalán nem szedek. Vitaminokat és ásványi anyagokat is szedek, de sohasem megyek el otthonról stabilizált oxigén nélkül. Decemberben a röntgen azt mutatta, hogy mindkét daganat kisebb lett. Ez egy hosszú út az orvostól, hogy lépjek be egy hospice programba augusztusban.

H.C.L. U.S.A.

Magyar tapasztalat:

Az orrom jobb oldali részéről egy bőrrákos daganatot operáltak ki. Ezt követően egyre több vörös folt jelent meg az arcomon. Semmilyen bőrgyógyász által felírt szer, krém nem segített. Ekkor kezdtem használni külsőleg az oxigént. A fájdalom enyhült, majd elmúlt. 1 hét elteltével a foltok elhalványultak.

Cs. Erzsébet Budapest