oxigen_logo

Cukorbetegség

Napjaink egyik népbetegsége, a cukorbetegség majdnem félmilliárd embert súlyt és milliók halálát okozza világszerte. A leggyakoribb anyagcsere betegség a világon, amely megnehezíti a betegek mindennapjait, miközben szövődményei által ront az életkörülményeiken is.

A cukorbetegség egy olyan kóros állapot, amely a cukor túlzott felhalmozódását okozza a vérben. Ez a glükóz (szőlőcukor) feldolgozási zavar oka a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia), esetleg mindkettő.

hasnyalmirigy

A glükóz a szervezet nélkülözhetetlen energiaforrása, mely a sejtekbe való beépülését követően hasznosul. A cukor beépülését sejtjeinkbe az inzulin nevű hormon segíti elő. Emellett szabályozza a vércukor szintjét és gátolja a glikogén, zsír és fehérje lebontását. Az inzulin hiánya ezért is jelent komoly egészségügyi problémát. Ha a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a szőlőcukrot felvenni, akkor éhezni fognak. Normális helyzetben, ha alacsony a vércukorszint, és nincs lehetőség evésre, akkor a máj – mint cukortároló és előállító – felszabadítja a tárolt glükózt, hogy a vércukorszintet egyensúlyba hozza. Cukorbetegségben ez a folyamat zavart szenved. Ahelyett, hogy a cukor bejutna a sejtekbe, felhalmozódik a véráramban.

A cukorbetegség nevét onnan kapta, hogy a vérből a szőlőcukor a vizelettel kiürül ki. Neve ellenére azonban a cukorbetegséget nem kizárólag a cukros ételek túlzott fogyasztása okozza. Az elhízás, rostokban, gyümölcsökben és zöldségekben szegény étrend, valamint a mozgásszegény életmód egyaránt hozzájárulnak a betegség kialakulásához. Emiatt rizikófaktornak számít:

  • az elhízás (helytelen táplálkozás)
  • a magas vérnyomás
  • és a mozgásszegény életmód

A cukorbetegségnek két típusa van:

I-es típusúII-es típusú
OkaiInzulinhiány (genetikai hajlam, esetleg vírusok miatt)Inzulinrezisztencia (elhízás, magas vérnyomás miatt, vagy gyakori a cukorbetegség a családban)
TüneteiFogyás, gyakori vizelet ürítés, szomjúságVégtag zsibbadás, bőrviszketés, lassan és nehezen gyógyuló sebek, látás romlása
Érintett korosztályÁltalában gyerekeket, illetve a fiatalkorúakat érintiFelnőtteknél és érett korúaknál jelentkezik

A cukorbetegséget nem lehet félvállról venni, ugyanis súlyos szövődményei lehetnek:

  • vesekárosodás
  • látás elvesztése
  • érzőidegek megbetegedése (kezeket és a lábakat érinti)
  • izomsorvadás
  • belső szervek működési zavara
  • vegetatív idegrendszer sérülése
  • fekélyek a lábon

Sokak szemében a cukorbetegség egy olyan probléma, amivel meg kell tanulni együtt élni. De vajon meg lehet előzni? A válasz egyértelműen igen! A sok finomított szénhidrát és a megnövekedett kalória bevitel helyett rendszeres testmozgással (minimum napi 30 perc) és kiegyensúlyozott, változatos étrenddel (gyümölcsök, zöldségek, rostok, stb.) nagyon sokat tehetünk a betegség kialakulása ellen. A genetikai hajlam egy adottság, ennek tudatában azonban kellő odafigyeléssel, még céltudatosabban védekezhetünk a cukorbetegséggel szemben.

vercukorszint

A jelenlegi orvostudomány szerint a cukorbetegség nem gyógyítható, ezért élethosszig tartó kezelést igényel a vércukor ideális szinten tartásával. A kezelés a cukorbetegség különböző típusaiban különböző módon történik.

Az 1-es típusú cukorbetegség felismerése után azonnal inzulinos kezelést alkalmaznak. Az inzulin szervezetbe való bejuttatása történhet injekcióval, inzulintollal, vagy inzulinpumpával. Az inzulinkezelés megkezdése után szükséges a rendszeres vércukormérés (napi 4–12 alkalommal) a túl magas vagy alacsony vércukorszint elkerülése végett.

A 2-es típusú cukorbetegség esetén a kezelés lépcsőzetesen épül fel. Első lépcsőben, a betegség kezdetén, ajánlott az életmód-változtatás, diétával, testsúlycsökkentéssel és sporttal. Ajánlott a gyakori, kis mennyiségű étel fogyasztása, ami hozzájárul az egyenletes vércukorszint fenntartásához. A betegség előrehaladásával, ha az első lépcső már nem elégséges, tablettás antidiabetikus gyógyszerek adására kerül sor. Ezek a gyógyszerek csökkentik a vércukorszintet, növelik az inzulin hatását, és a betegség e típusára jellemző inzulinrezisztencia ellen hatnak.

A 2-es típus esetében mindenféle zsír bevitelét radikálisan csökkenteni kell. Az egyszeresen telítetlen zsírok, mint például az olívaolaj ellentétes hatást vált ki a diabéteszre, viszont csak módjával történő fogyasztása engedélyezett, mivel mint minden zsírnak, magas a kalóriatartalma. A legnagyobb bűnös azonban a többszörösen telítetlen olaj, például amivel sütünk. Tanulmányok kimutatták, hogy amikor a többszörösen telítetlen zsírok elvegyülnek a sejtstruktúrában, a sejtek azon képessége, hogy összekapcsolódjanak az inzulinnal, csökken, így kevesebb glükózt képesen felvenni.

etel-valasztas

Valóban el kellene minden cukorbetegnek fogadnia, hogy nem tehet semmit állapota ellen, mert „aki diabéteszes, mindig diabéteszes marad”? Létezik vajon alternatív, természetes megoldás a drága gyógyszerek helyett? A jó hír az, hogy igen, a cukorbetegség felszámolható!

A legújabb független kutatások és tapasztalatok arra világítottak rá, hogy a cukorbetegség növényi alapú étrenddel visszafordítható! Ez azt jelenti, hogy a gyógyszerek és az inzulin-adagolás azonnal elhagyható? Nem, ezt így következetlenség lenne kijelenteni. Azonban a cukorbetegség terápiás megközelítésének nem a gyógyszeres kezelés az első lépése, sőt kifejezetten törekedni kell arra, hogy amennyiben a betegség még nem olyan mértékű, a gyógyszereket lehetőleg mellőzzük. Ha pedig a betegség olyan mértékű, ahol az inzulin hiány már életveszélyes állapotot hordozhat magában, ott az inzulin beadás mértékének csökkentésére érdemes fókuszálni.

Az egészséges, tartalmas, változatos és ásványi anyagokban és vitaminban gazdag táplálkozás ajánlott, amely a szénhidrát bevitel csökkentésén alapul. Érdemes rostban gazdag ételeket is fogyasztani, mivel azok csökkentik a cukrok felszívódásának ütemét.

Gyógynövények a cukorbetegség kezeléséreHatásaik
Szederlevél teaMegelőzés esetén hasznos (kerülendő kiszáradás és legyengülés esetén)
Fekete áfonya teaNapi 1 liter fogyasztása segít a kezdeti étrendváltásnál
Orvosi kecskerutaA benne található úgynevezett biguanid vegyületek miatt alkalmas a II-es típusú cukorbetegek kezelésében, csökkenti a vércukor szintet
LenmagVércukor csökkentő
GyermekláncfűVércukor csökkentő
HibiszkuszVércukor csökkentő
FahéjVércukor csökkentő
TajgagyökérAdaptogén növény: fokozza a szervezet alkalmazkodó képességet, rendezi a vércukor szintet

(A lista nem teljes, a természet patikájában rengeteg gyógyhatású növény áll rendelkezésre.)

A helyes étrend mellett oda kell figyelni a rendszeres testmozgásra is, mert jól támogatja a testzsír csökkentését, amely különösen fontos a cukorbetegek esetében. Stresszoldó és anyagcsere javító hatása is jelentős, továbbá javítja a légzés és a szívműködés, valamint a szervezet védekezőképességének hatékonyságát is.

Az oxigén hatékonyan tudja támogatni a szervezet energizálását és hozzásegíti az embert a megfelelő mennyiségű és minőségű alváshoz, amely a szervezet regeneráló mechanizmusainak alapja. A megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztása szintén elengedhetetlen minden kémiai folyamat egyensúlyának helyreállításához a szervezetben.

Sokan tanúskodnak az interneten világszerte, hogy az életmódváltoztatás által sikeresen legyőzték a cukorbetegséget. A folyékony oxigén ehhez az egészséges és örömteli élethez segíthet hozzá bárkit!

Amerikai tapasztalat:

1996-ban és 1997-ben minden légvételkor nagyon elakadt a lélegzetem. Úgy éreztem, hogy a vér oxigén szintem 80 % alá esett és el is estem. BLAHII-nak régóta asztmája van, folyamatosan lélegeztetőt használ és tablettákat is szed. Minden hónapban orvoshoz megy. A cukorbetegségem is rossz állapotban volt. Vércukorszintem a 300-as (amerikai mértékegységben) értéken belül volt, de néha felugrott 600-ra. Inzulin-injekciók és gyógyszer hatására ez a szint leesett 180-200 értékhatárok közé. 1998 elején hallottam a stabilizált oxigénről. Rendeltem két palackot. 90 nap után teszteltem az oxigén-szintemet, 97%-os volt. Oxigén-szintem a 90-es értékhatár közepén maradt. Vércukor-szintem 90-120 (amerikai mértékegységben) közötti értéken van, étrendemtől függően. Oxigénem 90%-es értékhatáron belül maradt, és többé nem szedtem semmilyen gyógyszert. 70 éves vagyok Bárcsak 25 évvel ezelőtt tudtam volna a stabilizált oxigénről. Most élvezem a vadászatot, halászást, kertészkedést, anélkül, hogy kifogyna a lélegzetem és lihegnék, zihálnék, mint a kifulladt ló 5 hónapja nem voltam orvosnál. Szilárdan hiszek a stabilizált oxigénben. Jelenleg 30 cseppet szedek kétszer egy nap, kis vízzel, aztán iszok egy pohár vizet a kis mennyiségű stabilizált oxigénes vizet követően. Tizenkét kilót fogytam a múlt nyáron és nagyszerűen érzem magam.

H.V. U.S.A.

Magyar tapasztalat:

Pácienseim különféle problémákkal keresnek meg. Orvosként nagy hangsúlyt fektetek a megelőzésre, és ezt a látásmódot céltudatosan igyekszem kialakítani a betegeimnél. 2018 márciusában találkoztam a stabilizált folyékony oxigénnel. Az egyik páciensem számos problémától szenvedett, zsibbadt a keze, a lába, súlyos alvásproblémákkal küzdött. Mindezeken felül mentális problémák is kínozták, pánikba esett, és a depresszió kezdett eluralkodni rajta, és (magas volt a vérnyomása, a vércukorszintje). Miután egyetlen terápia, táplálékkiegészítő, és gyógyszer sem hozott kielégítő állapotváltozást a mentális problémájára, ekkor gondoltam arra, hogy javíthat a helyzetén ez az „új” termék. A kezébe adtam egy üveg oxigént egy keddi napon, és elmondtam hogyan szedje. Csütörtökön reggel felhívott és azt kérdezte tőlem, mit adtál nekem? Semmi bajom sincs, nagyon jól érzem magam. Ez a gyors állapotjavulás engem is meglepett.

Dr. L. Gábor, Budapest