oxigen_logo

Nyers táplálkozás – az immunerősítő

Az egészségünk fenntartásáért és immunrendszerünk megerősítéséért sok mindent tehetünk. Megváltoztathatjuk a mozgási szokásunkat, és elkezdhetünk valamit sportolni, ha felesleges kilóktól meg akarunk szabadulni vagy egyszerűen fittek és életerősek szeretnénk lenni. Azonban átszabhatjuk az étrendünket is egy egészségtudatosabb formulára, elkerülve ezzel az üres kalóriákat és az elhízás kockázatát. Ennek egyik eszköze lehet a nyers táplálkozás.

Nyers táplálkozás?

A nyers táplálkozás alatt elsősorban növényi eredetű, zöldségből, gyümölcsből, magvakból, és néhány állati eredetű nyersanyagból, főzés vagy egyéb hőkezelési eljárás nélkül készült ételek fogyasztását kell érteni.

Sajnos a magyar emberek mindennapi étkezéseiben a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása rendkívül háttérbe szorul. A keményítőkre, állati fehérjékre és zsírokra alapozó étrend nem a legmegfelelőbb az ember számára – mivel a legtöbb civilizációs betegség kialakulása hozzá köthető -, emiatt az átlagos gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelése nagyon ajánlott.

Mit tud nekem nyújtani?

A zöldségek és gyümölcsök rengeteg természetes növényi enzimet tartalmaznak, amelyek aktivizálják, folyamatos megújulásra késztetik az emberi sejteket, ezáltal jelentősen hozzásegítik a szervezetet ellenálló képessége növeléséhez.1 Elkerülhetők vele a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések is, amelyek a mai társadalmakat nagymértékben sújtják.2 3

Ez az étkezési mód rengeteg diót, magot, kihajtott teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket is tartalmaz. Tanulmányok azt mutatják, hogy ezek az ételek javíthatják a vér koleszterinszintjét és tovább csökkenthetik a szívbetegségek bekövetkezésének kockázatát.4 5 6 7 Ráadásul a rostban gazdag táplálkozás (megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel) segítségével megelőzhető a cukorbetegség kialakulása.8 9 Bár ezek a tanulmányok nem közvetlenül a nyers táplálkozást vizsgálták, mivel megközelítőleg ugyanannyi tápanyagban és rostban gazdag gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, mint más növényi alapú étrendek, hasonló előnyökre lehet számítani.

A nyers táplálkozást legtöbben talán azért választják, mert rendkívül hatékony segítség tud lenni azok számára, akik súlyfelesleggel küzdenek és meg akarnak szabadulni tőle. Ez legfőképp annak köszönhető, hogy ez az étrend zsiradékban szegény, de nagyon sok rostot és vizet tartalmaz, ami csökkenti a testzsír mértékét is. Ráadásul egy összetettebb étkezés során lassabban is szívódik fel a táplálék, biztosítva a teltségérzetet.10 11 12

A növényi táplálékban található magas rostmennyiség javíthatja az emésztést. A nyers étrendben sok oldható és oldhatatlan rost található. Az oldhatatlan rostok segítenek a megemésztett ételnek gyorsabban mozogni a bélben, csökkentve a székrekedés valószínűségét. Az oldódó rostok szintén hasznosak, mivel segítenek a belekben található jó baktériumok táplálásában.13 Ezek az egészséges baktériumok viszont tápanyagokat, például rövid láncú zsírokat termelnek, amelyek segítenek csökkenteni a bél gyulladását. Emellett javíthatják az irritábilis bél szindróma (IBS), a Crohn-kór és a fekélyes vastagbélgyulladás tüneteit is.14 15

A legtöbb fűszernövényben és hagymafélében kisebb-nagyobb mennyiségben baktérium- és vírusölő anyagok is találhatók, melyek nyers fogyasztás esetén érvényesülnek. Hatásukra gyorsabbá válik a véralvadás, a hajszálérfalak ellenállása nő, a T-limfociták száma megemelkedik, így fokozódik az immunitás.

Sokan tapasztalhatják, hogy a nehéz ételek kiiktatásával tele lesznek energiával, jelentősen megnő a fizikai és szellemi erőnlétük. Ennek legjobb példái azok a maratonfutók lehetnek, akik teljesen növényi étrenden élnek.16 Ez a fokozott erőnlét annak köszönhető, hogy nyers ételek fogyasztása esetében az emésztőrendszerünk nincs túlterhelve, és így rengeteg energiánk felszabadul. Ha megnövelnénk étkezésünkben a nyersen fogyasztott zöldségek és gyümölcsök mértékét, azt tapasztalnánk, hogy az étkezés utáni ”kajakóma” elmarad. További előny, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelnek és az egészséges anyagcsere-működésnek hála lényegesen nyugodtabban alszunk, kevesebbet stresszelünk, eltűnnek a kellemetlen testszagok, és még a bőrünk is valósággal megújul.

Oda kell figyelni

Hosszabb távon csak nyers ételeket fogyasztani nem mindenkinek ajánlott. A legyengült szervezettel, súlyos emésztési zavarokkal, vagy emésztőszervi betegségekkel (pl. lépgyengeség, gyomorfekély stb.) rendelkezőknek nem ajánlott kizárólag nyers táplálékot fogyasztania. Télen sem célszerű teljes mértékben nyers koszton élni, mivel a nyers táplálékok nagyrésze hűtő hatást fejt ki a szervezetre. Hidegben fontos a melegítő típusú ételek megfelelő mennyiségben történő fogyasztása is: teljes gabonák, csípős, melegítő fűszerek (gyömbér, fahéj, kardamom, fokhagyma, chili például), teák, levesek, kásák.

Ha szélsőségesen vagy egyoldalúan alkalmazzuk ezt a lehetőséget, az könnyen hiánybetegségekhez vezethet. Azoknak, akik csak nyers táplálékon élnek, a B-12 vitamin pótlása a legösszetettebb kérdés, mivel azt csak baktériumok termelik, és csak állati eredetű ételekben található, növényekben nem. Ez alól kivételt jelent a savanyú káposzta (ahol a savanyításban részt vesznek mikroorganizmusok), illetve nagyon kis mennyiségben előfordul a homoktövisben is.17

A nyers zöldségek és gyümölcsök előételként való fogyasztása erősen ajánlott, mert javítja az emésztést. A fogyásban rendkívüli módon segíthet egy ecetes saláta előételnek. Az ecetet már évszázadok óta használják az elhízás ellen.18 Érdemes alkalmanként ”nyers” napokat is tartani, mert kedvező hatása meg fog mutatkozni testünk helyes működésében. Ha összhangban akarunk lenni étkezésünkben is a természet törvényeivel – ami számunkra egészséget jelent -, akkor kellő odafigyeléssel többet tehetünk egészségünkért, mint hisszük!

1 https://www.foodenzymeinstitute.com/content/What-do-Plant-Enzymes-do.aspx

2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17443205/

3 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16443039/

4 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11718588/

5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4908315/

6 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24360749/

7 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25238912/

8 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18287346/

9 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23561067/

10 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2671114/

11 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23695207/

12 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16164885/

13 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16918875/

14 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16633129/

15 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16225487/

16 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24826311/

17 https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11087/b12-vitamin-kobalamin

18 Dr. Michael Greger: Evidence-Based Weight Loss (Youtube)