Stroke

A stroke Magyarországon a harmadik leggyakoribb halált okozó, és egyik leggyakoribb rokkantságot okozó betegség. Világszerte az elhalálozások legalább 10%-a hozzá köthető, amivel megelőzi a szívbetegségeket, őt magát pedig egyedül csak a rák előzi meg. Civilizációs betegségként a nyugati – fejlődő – országokban előfordulásának gyakorisága nagyobb.

A stroke – agyi érkatasztrófa – egy vérellátási zavar, illetve az agyi érrendszerben fellépő elváltozás, aminek során a központi idegrendszer vérellátása megszűnik (agyi infarktus) vagy agyvérzés lép fel. A stroke két fajtája egymástól megkülönböztethetetlen, mivel a jelentkező tünetek ugyanazok.

Az agy stroke esetében oxigénhiányos állapotba kerül. Az agyi infarktus hátterében gyakran érelmeszesedés áll, amikor az érfalról leszakadó vérrög akadályozza a vér áramlását, akár teljesen elzárva a vér útját. Az agyvérzés esetében az ér nem elzáródik, hanem megreped, az érből kiömlő vér vezet oxigénhiányhoz, amellett, hogy növeli az agyi nyomást is.

Bekövetkezési esélye az életkor előrehaladtával exponenciálisan nő, így a legjobban a 65 évnél idősebb réteget érinti. A férfiak kockázata 25%-kal nagyobb, mint a nőké, mégis a nők halálozási aránya magasabb a várható élettartama miatt. 1 Kialakulása minden előjel nélkül történik, ugyanakkor már hosszabb ideje fennálló kóros elváltozások következménye. Civilizációs betegségként megjelenése összefüggésben áll az életmóddal. Ezért több tényező is növelheti a bekövetkezés esélyét:

 • magas vérnyomás
 • dohányzás
 • cukorbetegség
 • szívbetegségek
 • nagymértékű alkoholfogyasztás
 • mozgásszegény életmód, elhízás
 • nem megfelelő táplálkozás
 • fokozott, mindennapi stressz

Minél több tényező van együttesen jelen, annál nagyobb a stroke esélye is! Megjelenését ezek a tünetek kísérik:

 • féloldali végtaggyengeség
 • féloldali bénulás
 • hirtelen kialakuló egyensúlyvesztés
 • mozgási zavarok
 • átmeneti látásvesztés az egyik szemen
 • kettős látás
 • látótérkiesés
 • beszédértési zavarok
 • szóformálási nehézségek
 • zavartság
 • szédülés
 • erős fejfájás
 • hirtelen fellépő eszméletvesztés

A stroke megjelenése előtt a betegek gyakran észlelnek átmeneti beszéd-, vagy látászavart, végtagzsibbadást – ez többnyire pár perc elteltével megszűnik. Ha a betegek felismernék a tüneteket és azonnal orvoshoz fordulnának, akkor sok esetben megelőzhető lenne a tragédia. Már az agyi érkatasztrófa gyanúja esetén is azonnal mentőt kell hívni. Minél előbb kórházba kerül a beteg, annál nagyobb esélye van a túlélésre és arra, hogy a lehető legkevesebb maradványtünettel gyógyuljon fel a betegségből.

A stroke súlyos következménye lehet a rokkantság. Ennek szintjeit írja le a Rankin-skála:

 1. tünetmentes
 2. nincs jelentős korlátozottság, de tünetek fennállhatnak
 3. csekély korlátozottság – képes segítség nélkül gondoskodni magáról a beteg
 4. mérsékelt rokkantság – kevés segítséget igényel, képes segítség nélkül sétálni
 5. mérsékelten súlyos rokkantság – képtelen segítség nélkül sétálni és egyéb testi szükségleteit intézni
 6. súlyos rokkantság – ágyhoz kötött, állandó gondoskodást igénylő, inkontinens állapot

Kezelése nagyban függ az eset súlyosságától. A stroke bekövetkezése után 3 órával vérrögoldó gyógyszert adnak a betegnek, de ha azonnali beavatkozásra van szükség, akkori sebészeti úton iktatják ki a problémát.

A stroke megelőzésében nagyon fontos a helyes életmód kialakítása, amivel jelentősen csökkenthetőek a stroke kialakulásának esélyei. Ha viszont már bekövetkezett a tragédia, akkor mindenképpen be végbe kell mennie egy életmódváltásnak!

Az életmódváltás egyénfüggő lehet, de a rizikófaktorokat ki kell iktatni, vagy legalább a negatív befolyásukat csökkenteni. Érdemes a dohányzásról teljesen lemondani, illetve az alkoholfogyasztás esetében a tömény italokat mellőzni.

A helyes étrend a legfontosabb tényező minden civilizációs betegség kapcsán. Nem véletlen mondta Dr. Vanita Rahman – a Felelős Orvoslás Orvosi Bizottsága (PCRM) által szervezett konferencia egyik előadója -, hogy „a növényi alapú táplálkozás az egyik leghatékonyabb fegyverünk az orvoslás terén”.

Dr. Michael Greger – orvos és táplálkozástudományi szakértő szerint a növényi étrend önmagában 80%-kal csökkenti a stroke kockázatát. 2 A kutatások alapján a teljes értékű gabonákra, gyümölcsökre, zöldségekre, lencsére, babra, diófélékre fókuszált étrend ajánlott megfelelő vitaminpótlás (B, B12, C, E, D) mellett.3 Ez segíthet a rehabilitáció során javítani a koncentrációt, a memóriát és a beszédkészséget, miközben pozitív hatással bír a szervezetre, élettartamra és a szellemi frissességre.

Az ágyban fekvő, járásképtelen maradt betegeknél igen magas a felfekvés kialakulásának esélye, ezért ilyenkor a legfontosabb a magas fehérjetartalmú rostban dús diéta alkalmazása. Csak így védhető ki a felfekvés kialakulása. Nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás is, hogy a szervezet élettel teli legyen.

A rendszeres testmozgással megelőzhető a stroke-hoz vezető elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint kialakulása. A napi 60 perc intenzív séta, gyaloglás, harmadára csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát. Egyéb rendszeresen végzett mozgásforma, mint úszás, kocogás, túrázás, kerékpározás, mind alkalmas a stroke megelőzésében. A stroke utáni rehabilitációban nagy szerep van a gyógytornának, mozgásterápiának.

Az oxigén megfelelően kiegészítheti étrendünket, mindamellett számos ponton segíthet a stroke ellen. Először is jótékony és élénkítő hatása van a szellemi egészségre, amit a vér oxigénszintjének emelésével ér el. Ezzel nemcsak csökkenti a sokakra nehezedő stressz nyomását, de fizikailag is energikusabbá teszi az embert.

Az elasztin képződés is oxigén jelenlétében történik, ami a bőrünk egészséges és fiatalos kinézetét biztosítja. Elasztin béleli ki az ereket is, ami rugalmasságot kölcsönöz az érfalaknak. Ez a rendkívüli fehérje teszi lehetővé, hogy az erek alkalmazkodni tudjanak a vérnyomás-változásaihoz a nap folyamán.

Ha az erek fala nem lenne rugalmas, akkor a nap folyamán fellépő vérnyomás-változásokat az erek nem tudnák elviselni. Az elmeszesedett ér nem is viseli el ezeket a változásokat, így a megnövekedett vérnyomás hatására elpattanhat, és ezzel be is következett a katasztrófa, az agyvérzés. Még a légvételünket is az elasztinnak köszönhetjük, ugyanis a tüdő általa képes kitágulni. A porcok rugalmasságát szintén ez az anyag biztosítja.

Mivel az oxigén az élet alapvető eleme, és a sejtek anyagcsere folyamatainak legfontosabb összetevője, így jelenléte szükségszerű! Az oxigén a stroke rehabilitációjában is segíthet. Izraeli kutatások bizonyították, hogy évekkel a stroke után is lehetséges oxigénnel a sérült agyi részeken javítani.

Az agyi sérülés által érintett sejtek egy része nem hal el teljesen; ezek rendelkeznek annyi energiával, ami az életben maradásukhoz szükséges, de a működésükhöz sajnos nem elegendő. Ha magasnyomású oxigénterápiával megnöveljük ezen sejtek energiaszintjét, akkor ezzel lényegében újraélesztjük és aktivizáljuk őket. Ha ezek a sejtek az agy mozgásközpontjában vannak, akkor hihetetlen fejlődésen megy át a páciens mozgása, ha pedig a beszédközpontban, akkor a beszéde fejlődik látványosan – évekkel a sérülés után” – mondja a kutatást vezető Dr. Shai Efrati.

Ez eddig elképzelhetetlen volt. Az orvosi egyetemeken azt tanítják, hogy ilyen mértékű javulás, ennyi idővel a sérülés után, lehetetlen. Most azonban a saját szemünkkel látjuk az eredményeket.”4 Az oxigénterápia lényege, hogy a megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A stroke megelőzéséért a legtöbbet akkor tehetjük, ha testünket a természeti törvényekkel összhangban működtetjük. Azonban, ha már bekövetkezett a stroke, utána is élhetünk minőségi életet odafigyeléssel. A helyes életmód és az oxigénterápia bárkit hozzásegíthet egy új, örömteli és egészséges élethez!

Amerikai tapasztalat:

Az Önök stabilizált oxigénje valóban lenyűgöző! Allergiás vagyok a szmogra, és súlyos fülfertőzéseket kapok… A szmog-allergiám olyan súlyos volt, hogy 30 évvel ezelőtt agyvérzést kaptam, és többször is el kellett költöznöm, hogy elkerüljem a szmogot. A stabilizált oxigénnel ott maradhatok, ahol vagyok, és élvezhetem a hétköznapi életet.

F.B., CA U.S.A.

1 National Institute of Neurological Dfisorders and Stroke (NINDS): “Stroke: Hope Through Research”. National Institute of Neurological Disorders and Stroke, 1999

2 https://nutritionfacts.org/2020/03/10/the-foods-to-avoid-to-lower-stroke-risk

3 Tina H.T. Chiu, Huai-Ren Chang, Ling-Yi Wang, Chia-Chen Chang, Ming-Nan Lin, Chin-Lon Lin. Vegetarian diet and incidence of total, ischemic, and hemorrhagic stroke in 2 cohorts in Taiwan. Neurology, 2020

4 https://www.neurologylive.com/view/hyperbaric-oxygen-therapy-offers-hope-post-stroke-cognition-issues

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments